Uppdaterat; 2017-12-29

Sidan innehåller länkar till aktuella nyheter om Varg och relaterat till rovdjur 
> Senaste nytt

PDFDokument

Illegal jakt på stora rovdjur > Jaktbrott
”Skjut, gräv och tig” är ett uttryck som ibland hörs med hänsyftning till illegal jakt. Flera av de stora rovdjursarterna jagas illegalt med vapen, fällor och gift.
> Rovobs

 _________________________________

December
29
> Det blir vargjakt på tisdag
Högsta förvaltningsdomstolen stoppar inte vinterns licensjakt på varg. Det innebär att jakten kan starta som planerat på tisdag den 2 januari.

Länsstyrelserna i Dalarna, Värmland, Västmanland, Örebro och Gävleborg har beslutat att totalt 22 vargar ska få skjutas i de fem länen.
Besluten överklagades av bland andra Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen till Förvaltningsrätten i Luleå som numera avgör dessa ärenden för hela Sverige.

> Så går överklagandet av vargjakten till

28
> Vargjakten överklagas igen


Efter att kammarrätten beslutade om att inte bevilja prövningstillstånd för de överklaganden som kommit in, vänder sig Svenska Rovdjursföreningen nu till Högsta Förvaltningsdomstolen.

> Vargtimmen – en utställning om Södertörnsvargen i Tyresta
”Vargtimmen – med varg i fokus” heter utställningen på besökscentrumet för Tyresta nationalpark som ger information om Södertörnsvargen. Utställningen är öppen under jullovet mellan klockan 14 och 15.

27
> Klartecken för vargjakten
Kammarrätten i Sundsvall kommer inte att pröva de överklaganden som kommit in om vinterns vargjakt. Det meddelade rätten i ett beslut på tisdagen. Därmed kan jakten dra igång som planerat den andra januari.

Besluten om vargjakt med start om en vecka hade överklagats i samtliga fem län där jakt får bedrivas. Kammarrätten konstaterar dock att det inte finns skäl att bevilja prövningstillstånd för överklagandena. Därmed står besluten fast och jakten kan inledas den andra januari.

> Södertörnsvargen kan ha flytt till Värmdö
De senaste dagarna har flera vargobservationer gjorts i Nacka och på Värmdö.
På juldagen vid halv tre ska en person ha sett en varg promenera lugnt vid Kvarntorpsvägen i Saltsjöbaden. Så sent som i morse vid tiotiden ska en annan person ha haft ögonkontakt med en varg med sändarhalsband på hundra meters avstånd vid Lillängdalsvägen på Ingarö.
Båda observationerna är inrapporterade till Länsstyrelsernas rovobs-tjänst, men varken bekräftade eller dementerade av länsstyrelsen. Ytterligare två observationer av varg med halsband gjordes i Nackareservatet den 22 december.

22
> Länsstyrelsen avslår ansökan om skyddsjakt på varg i Ryssjöreviret
I dag har Länsstyrelsen avslagit de ansökningar som inkommit om skyddsjakt på de vargar som räknas till det s.k. Ryssjöreviret. Länsstyrelsen har förståelse för att de inträffade skadorna uppfattas som allvarliga av dem som drabbas och av dem som riskerar att drabbas. De lagar och förordningar som myndigheten stöder sitt arbete på är bl.a. jaktförordningen som anger att skyddsjakt ska som åtgärd för att förhindra att allvarlig skada fortsätter att uppstå ska riktas mot den skadegörande individen.

 21
Vargar försvunna i norr
Vargar i flera revir i norra Värmland har försvunnit spårlöst. SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om vargrevir som tömts öster om Klarälven. Nu ser länsstyrelsen samma tendenser även väster om älven.

Licensjakt i vargtomt revir i Värmland
Länsstyrelsen i Värmland valde ut reviret i Vimyren för licensjakt på sex vargar i januari. Men nu har det visat sig att vargflocken har försvunnit. Jägarnas Riksförbunds ordförande i länet konstaterar att länsstyrelsen valt fel område för den kommande licensjakten.

>Bekräftat: Tre varghybrider och mamman skjutna
SVA konstaterar att det sannolikt rör sig om minst två till små varghybrider som är fällda, men analyssvaren om dessa väntas komma i början av januari.

Skyddsjakten fortsätter som planerat tills det kan fastställas att samtliga djur inom skyddsjaktsområdet är fällda.

18
Bucht ställs till svars om skyddsjakt
Bäckström skriver: ”Nyligen beslutade Länsstyrelsen i Stockholms län om skyddsjakt på en sändarförsedd vargtik som den senaste tiden rört sig på Södertörn. Beslutet motiverades med att vargen ändrat beteende samt att boende i området känner oro över dess närvaro

Länsstyrelsen: Sannolikt fler hybridvargar
I helgen fälldes en normalfärgad hane i skyddsjaktsområdet, och djuret ska analyseras av SVA och Grimsö Forskningsstation. 

> Skyddet för vargen ska inte försvagas
Sveriges riksdag kan inte tolka gynnsam bevarandestatus som de vill. Vargen är fortfarande strikt skyddad.

15
Lugn demonstration trots stor vargkonflikt
Under fredagseftermiddagen slöt närmare 200 personer upp i Eskilsparken i Haninge för att demonstrera mot den beslutade skyddsjakten på ”Södertörnsvargen”. 
Demonstrationen som arrangerades av djurrättsaktivister i Handen kom först igång vid kvart i tre på eftermiddagen i Eskilsparken. Med plakat och talkörer gick tåget förbi kulturhuset, för att fortsätta till kommunhuset och sedan tillbaka till kulturhuset där några av demonstranterna höll tal.

DNA-inventeringen: 242 vargar hittills hittade

nya-vargindivider-uppdatering-v50


14
Vargvärnare avvisas i alla instanser
I dag kom ett nytt beslut från Förvaltningsrätten i Luleå att varken privatpersoner, föreningar, eller miljöpartister kan stoppa den pågående skyddsjakten på Södertörnsvargen. 
Inte heller Kammarrätten i Sundsvall, som skärskådat tre överklaganden, ser någon anledning att pröva frågan.

Skyddsjakten på Södertörnsvarg får fortsätta
Förvaltningsrätten i Luleå avvisar det överklagande av Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på den vargtid som sedan i början av sommaren rört sig på Södertörn, söder om Stockholm.

> Kammarrätten stoppar inte vargjakten i Stockholm
Sundsvall (JJ) Det blir inget stopp i jakten på stockholmsvargen. Det har Kammarrätten i Sundsvall beslutat efter att ha granskat tre överklaganden

> Ny dom: Skyddsjakten på Södertörnsvargen får fortsätta
Länsstyrelsen i Stockholms län har tidigare beslutat om skyddsjakt efter en varg på Södertörn. Skyddsjakten får pågå till och med den 28 februari 2018. Beslutet har överklagats av Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna, DRIS –Djurens röst i Sverige, Naturskyddsföreningen i Haninge och Miljöpartiet de gröna i Haninge respektive Nynäshamn. Beslutet har även överklagats av drygt 100 enskilda personer.
Dom i dag: Skyddsjakt på varg får fortsätta

13
Vargaktivister härjar på Södertörn
– Det är rätt stora aktiviteter i området, men de skyddsjägare som varit ute vid flera tillfällen har inte stött på dem som försöker hindra jakten, säger Arne Söderberg.
Mitt i skyddsjaktsområdet finns en skjutbana, där skyttar konfronterats av vargvärnarna.
– Förutom skjutbanan som fått påhälsningar har det fotograferats bilar och antecknats registreringsnummer enligt de rapporter jag fått, kommenterar Arne Söderberg

Ställer in jakt på grund av aktivister
Södertörnsvargen ska skjutas efter beslut om skyddsjakt. Men av säkerhetsskäl har några jaktlag ställt in jakten, rapporterar SVT Nyheter.

> Samebyar ansöker om skyddsjakt på varg
Tåssåsens och Handölsdalens samebyar har ansökt om skyddsjakt på varg. Länsstyrelsen har ännu inte fattat beslut i frågan.

>Vargexperten: Därför kan vargen bli farlig

En varg som under en längre tid vistas nära människor kan bli farlig för människor. Risken är liten, men den finns. Därför var skyddsjakt det bästa alternativet, säger rovdjursforskaren Jens Frank som gav expertråd till länsstyrelsen inför beslutet om skyddsjakt.
> Läs även; Fotsnara kan bli ett vapen vid vargjakt på barmark
Grimsö (JJ) Vargjakt på barmark är svårt och misslyckas ofta. Det skulle behövas alternativ till traditionell jakt, menar både länsstyrelsepersonal och forskare. – Fotsnara skulle vara bra verktyg, säger Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter.

> Skyddsjakten på varg är avslutad

Den fjärde vargen sköts i tisdags Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på totalt fyra vargar i Rackstadreviret. Enligt länsstyrelsen sköts en hanvalp i tisdags och därmed är skyddsjakten avslutad.

> JRF tar strid om Värmlands vargjakt
Jägarnas Riksförbund (JRF) i Värmland överklagar idag till Kammarrätten när det gäller beslutet om vargjakt i länet. JRF-distriktet kräver att det ska få skjutas 63 vargar under licensjakten som startar den 2 januari.
JRF-distriktet i Värmland tar därmed striden vidare mot länsstyrelsens beslut att det endast ska få fällas sex vargar i Vimyrenreviret under den kommande licensjakten.

12
> De vill stoppa skyddsjakten på vargen
En av dem som var ute i skogen i går för att störa jakten är vargvärnare Ewa Danielsson. Enligt henne har 24 000 personer nu skrivit på protestlistan mot skyddsjakten.

I Facebookgrupper organiserar sig invånare som vill rädda den så kallade Södertörnsvargen undan skyddsjakten. En metod att göra motstånd är att röra sig i områden där vargen har setts – för att göra jakten svårare.

Nu får närgångna vargen skjutas

Nu pågår en skyddsjakt på den närgångna ”Södertörnsvargen” som skapat oro i bostadsområden söder om Stockholm. Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen om belsutet.

> Stött Arvidsjaurvarg ger ny konflikt


08
> Aktivister går till skogs för att rädda vargen
I onsdags beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på Södertörnsvargen, något som

Foto; Svt

väckt kraftiga reaktioner. Under de senaste dygnen har djurrättsaktivister samlat in över 14.500 namn på en protestlista. Samtidigt har länsstyrelsen under det senaste dygnet tagit emot ovanligt många överklaganden.

> Grönt ljus från domstol att skjuta Södertörnsvargen
På fredagen hade närmare 100 överklaganden
Än har inte Miljöpartiet Haninge och SRF fått besked.

> Genetiskt viktig varg från Tunturireviret skjuten i Norge
En ung varg född 2016 efter den finsk-ryska hanen i Tunturireviret har förflyttat sig från Dalarnas län in i Norge, där den blivit skjuten i licensjakten. Den skandinaviska vargstammen behöver nya gener så vargen var genetiskt viktig för Sverige och Norge.

Så ska jakten på vargen i Stockholm gå till
Länsstyrelsen har fått ta emot drygt 80 överklaganden av skyddsjakten på en närgången vargtik. Jakten är dock i full gång. – Vi försöker hitta henne så fort som möjligt, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

> Bäckström (C) kräver svar om skyddsjakt
Värmländske riksdagsmannen Daniel Bäckström (C) vill veta vad regeringen gör för att minska koncentrationen av varg i rovdjurstäta områden och har lämnat in en interpellation till miljöministern om frågor som rör skyddsjakt på varg.

07
Arvidsjaursvargen rör sig söderut
Den varg som den senaste månaden befunnit sig i Arvidsjaursområdet har sakta börjat röra sig söderut efter att länsstyrelsen har utfört en störning på den.

– Just nu gör vi inget med den. Vi har bara ringat in den och ser att den verkar vara på väg att lämna området, säger Kjell Sundvall, chef på fältenheten, länsstyrelsen i Norrbotten.

> Jägare slår tillbaka mot kritik

Bertil Forsberg; ”Vi vill kunna släppa hundar trots att det finns varg i området”

MP och Naturskyddsföreningen överklagar

Skyddsjakten får bedrivas inom det område som begränsas av den röda markeringen på kartan, med undantag från Tyresta nationalpark (streckat område). Klicka på kartan för att se den i ett större format.

Även Jaktkritikerna och WAS har överklagat jakten på Södertörnsvargen även kallad Grimma.
Se> Dokument

06
Beslut om skyddsjakt efter varg på Södertörn
Länsstyrelsen har i dag fattat beslut om skyddsjakt efter den sändarförsedda vargtik som sedan början av sommaren rört sig på Södertörn, söder om Stockholm. Skyddsjakten är tillåten från i dag, den 6 december 2017, till och med den 28 februari 2018.
Beslut om bifall med villkor(7389668)_Skyddsjakt-Sodertorn_2017-12-06

Hur man överklagar Bilaga besvärshänvisning_171206

Stoppa jakten på Vargen i Södertörn!  Care2 Petitions

05
Nytt vargrevir bildat nära hybridvargarna i Bie
Länsstyrelsen i Södermanland har hittat ett nytt vargpar. Vargarna som kan ha bildat revir rör sig tillsammans inte långt från det område där jakten på hybridvargarna pågår.

> Syskonpar har fått valpar i Sjundareviret
– DNA-resultatet från Viltskadecenter visar att spillningen kommer från en ny individ, en valp vars föräldrar är syskon och födda i Sjundareviret 2015.

Arvidsjaurvargen ska drivas söderut
Det kommer att göras försök att driva bort Arvidsjurvargen från renskötselområdet med helikopter eller skoter. Varghannen som invandrat från öst till Norrbotten ses som genetiskt värdefull för den svenska vargstammen.

Nytt vargrevir i Sjunda
Två av vargarna som föddes i Sjundareviret 2015 är tillbaka i området och har fått minst en valp. Därmed konstateras att det finns ett nytt revir i Sjunda, sydväst om Södertälje.

04
Varg skjuten i skyddsjakt söder om Idre
Det var den tredje vargen som sköts på kort tid. För två veckor sedan sköts två vargar i skyddsjakt i trakten av Storbo, väster om Idre. Den varg som nu avlivades befann sig vid Vedungsfjällen i den södra delen av renskötselområdet.

Här är sista hoppet för ryssvargen
Tiden rinner ut för den genetiskt viktiga varghane som befinner sig i trakten av Arvidsjaur.

03
Tredje vargen skjuten nära nyslagen älg
En tredje varg sköts under söndagseftermiddagen i Rackstadsreviret. Vargarna var ringade vi lunchtid. När spårarna följde löpan in i området såg de flera vargar som åt på en nyslagen älg.

01
> Ny skyddsjakt beviljad i Rackstadreviret
Länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på ytterligare vargar i Rackstadreviret. Högst två individer får fällas.
– Målet med jakten är att skjuta en vuxen, säger David Höök, handläggare på Länsstyrelsen i Värmland.
> Diarium

> Skyddsjakten, som inleddes den 1 december i Älvdalens kommun (se nedan) får ske med hjälp av helikopter fram till den 15 december. Skulle det visa sig att vargen är genetiskt viktig kan jakten komma att avbrytas.

– Ett DNA-prov är taget och inskickat för att ge ett snabbt besked, säger Björn Forsberg, som är enhetschef på Länsstyrelsen i Dalarna.

_____________
November
—————
30
>  Skyddsjakt beviljas på en varg i Dalarna
Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg i Idre nya sameby, Älvdalens kommun.
Skyddsjakten får bedrivas med helikopter och med hjälp av hundar. Varg får dessutom avlivas med hjälp av såväl fast som rörlig belysning.
Skyddsjakten är tillåten under perioden 1 till 15 december.

>    Jägare vill ha skyddsjakt på invandrad varg
Norrbottens-Kuriren rapporterar om saken. Samebyn Västra Kikkejaures har ansökt om skyddsjakt på vargen som rör sig i renskötselområdet.
Länsstyrelsen har genom DNA-prov konstaterat att det rör sig om en invandrad varg. Förhoppningen är att den rör sig söderut till den svenska vargzonen.

> Vargskydd för jakthundar
Grimsö-forskaren Jens Frank vill ha till en riktigt satsning på att få fram bra och driftsäkra skyddsvästar för hundar.

Fyra varghybrider konstaterade i Södermanland
DNA-analys visar att det var en hybrid mellan hund och varg som fälldes i Bie den 20 november.

29
Hybrid fälld i skyddsjakten – men än finns fyra kvar
Detta bekräftade M Åkesson på SLU igår. Dock kommer inga enskida protokoll att föras utan det görs först när alla är obduserade och DNA analyserade. Då kommer ett dokument. Obduktionsprotokollen finner ni på sidan PDF dokument.
Det är 3 valpar kvar som är hybrider och det är Varg Tiken kvar. Eventuellt har hon 2 bröder som går med henne enligt Länsstyrelsen.
Här är de DNA tester som gjorts av spillning med avseende på genetiskt ursprung och hybridisering med hund. 2017-10-11
> Hybridtest_Rapport_171011[1608]_Grimso M Akesson

> Aktuell rovdjursinformation
2017-11-29
Resultat från DNA-analys bekräftar att var en hybrid mellan hund och varg som fälldes den 20 november under den pågående skyddsjakten vid Bie. Den individen var sedan tidigare inte känd genom DNA-analys.
Länsstyrelsen har dessutom fått DNA-svar ifrån inlämnade spillningsprover. Dessa visar att ytterligare en hybrid mellan hund och varg, en hane, finns i området.
Sammantaget betyder att det nu finns fyra olika individer som är hybrider mellan hund och varg i området varav tre är hanar och en vars kön är okänt. Detta är fastställt med hjälp av DNA-analyser.
Skyddsjakten fortsätter enligt gällande beslut.

Inget beslut om skyddsjakt togs på mötet
På tisdagen hölls ett internt möte på länsstyrelsen om Södertörnsvargen, men man har ännu inte hunnit samlat allt underlag för att ta ställning till de två aktuella ansökningar som finns om skyddsjakt.

28
Extra inventering av varg 2017-2018
Den ordinarie inventeringen genomförs som vanligt under inventeringsperioden. Samtidigt gör länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet en särskild insats för att samla in extra många DNA-prover från varg

”Södertörnsvargen är inget hot mot människor”

Hon, även kallad Gimmen är en ung nyfiken ungvarg som letar efter en partner! 
Hennes bror skjöts i Riala vargrevir och hon ska inte gå samma hemska öde tillmötes!
Mejla protester till; registrator@lansstyrelsen.se
stockholm@lansstyrelsen.se
goran.astrom@lansstyrelsen.se
arne.soderberg@lansstyrelsen.se
mikael.fransson@lansstyrelsen.se
mia.olausson@lansstyrelsen.se
De tre som ansökt är:
– Alexandra Anstrell (M), Ordförande Haningemoderaterna. Hon säger i sin ansökan att ekonomiska faktorer är viktigare än ekologiska.
– Sandemar Godsförvaltning AB som ägs av miljardärerna i JM Bygg familjen (och som förr ägdes av släkten Sandemar (Sandemar slott) av ätten Oxenstierna). De bedriver jaktturism. De klagar över att vargen dödat, för sin överlevnad, deras älgar och rådjur på deras mark.
– Årsta Säteri KB som bedriver jakt på sina marker och påstår precis samma som Sandemar.
> Läs ansökningarna här

> Ingen skyddsjakt på vargar som försvårar älgjakten
Det blir ingen skyddsjakt på varg i Ryssjöreviret. Det har länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat.

> Sex vargar får skjutas i Värmland i vinter

> Beslut om att skjuta vargen kan komma idag

Möjligt vargrevir i Södermanland
Länsstyrelsen i Södermanland har kvalitetssäkrat spillning från varg nära Bie, en mil norr om Katrineholm.
I samband med en rapport om en rovdjursriven dovhjort, 5 kilometer öster om Bie, tog Länsstyrelsen prov på spillning som nu analyserats. Analysen visade att spillningen kom ifrån en ung vargtik som härstammar ifrån ett revir som ligger på gränsen mellan Örebro och Värmland

27
> Pressmeddelande
Förvaltningsrätten i Luleå fastställer beslut om licensjakt efter varg

> Klartecken för vargjakt
Förvaltningsrätten i Luleå avslår samtliga överklaganden mot den kommande vargjakten i bland annat Värmland.

> Debatt: Vargforskningen är tvivelaktig och ovetenskaplig
Hybrid mellan varg och hund är mycket ovanliga säger en forskare, fallet i Bie är det första i Sverige. I dag finns ingen inblandning av hund i den skandinaviska vargstammen – bortsett från det i Bie fortsätter forskaren. På en plats i landet, i Bie där vargstammen är mindre än i varglänen och där jakthundar vistas mer sällan än i dessa län, där hände det, en parning i vilt tillstånd. En vargtik parar sig med en älghund eller viltsvinshund (jakthund) vilket resulterar i valpar. Inte på någon annan plats i Sverige har det hänt säger forskarna. En forskare är så övertygad att han lovat att äta upp en hatt om det förhåller sig så, mer övertygande vore om han hänvisat till resultatet från oklanderlig vetenskaplig forskning.

24
> Länsstyrelsen kan ta beslut om skyddsjakt på eget initiativ
Under fredagseftermiddagen genomfördes ett informationsmöte för markägare, jakträttshavare, boende och andra intresserade i Sunne bibliotek. Bertil Forsberg fick där en möjlighet att lägga fram argument för fortsatt och utökad vargjakt för ansvariga i länsledningen.

Kölstahanne fälld i varghybridjakten 
”Med hjälp av DNA-analys har det fastställts att det vuxna djuret är en skandinavisk varg, G137-17, från födelserevir Kölsta 2”, meddelar länsstyrelsen idag på >myndighetens  webbsida.
Det andra djuret som fälldes den 20 november, en normalfärgad hanne, har SVA fastställt vara en årsunge.
 DNA-analys klar: Varg fälld i hybridjakten i Sörmland
Jakten på hybridvargarna pågår i Sörmland. Två misstänkta hybrider har hittills skjutits. Nu är DNA-analysen av den första djurkroppen, konstaterad VARG som sköts den 14 november klar.
>Vi inväntar det protokollet för publicering här

Nu på morgonen har vi fått preliminärrapporten på den andra (2a) skjutna individen som sköts i Bie > den 21 november.
Det visar sig att det var en av årsvalparna, de som är hybrider enligt DNA prover som tagits tidigare Det är alltså en av dessa valpar som blivit skjuten.
Vi inväntar DNA svar från den 1a och denna valp.
> 2 Hybridvalp1 Bieobduktion_2017-11-24 v2975-17 prel rapport

23
Andra vargen skjuten under skyddsjakt i Rackstadsreviret
Vid middagstid avlivades ännu en varg i Rackstadsreviret. Jägarna spårade och ringade flocken i ett mindre skogsområde vid Grundsjön väster om Västra Ämtervik.
Spårsnön låg fortfarande kvar i området på torsdagsmorgonen. Under natten hade fyra, möjligen fem vargar, gått in i ett litet område som tidigare är känt som vargarnas tillhåll vid Grundsjön i norra delen av Hensgårds vvo:s marker

22
> Två vargar avlivade under skyddsjakt i Idre
Två vargar har skjutits under skyddsjakt väster om Idre i Dalarna. Vargarna avlivades från helikopter. Länsstyrelsen i Dalarna tog i oktober beslut om skyddsjakt på två vargar som uppehållit sig i vinterbetesmarkerna för renarna i Idre nya sameby. Flera försök att skjuta vargarna har genomförts, men bristen på snö har försvårat åtgärden.

Idre sameby 2 vargar 2017-10-19 Beslut 218-10802-2017

Beslut om forlangd jakttid Idre Sameby 2017-11-06

Tilläggsbeslut Idre Sameby 2017-10-27ompositionering 218-11236-2017
 Naturvårdsverket: Även inavlade vargar från öster är värdefulla

Inaveln har i vissa fall visat sig vara stor hos de vargar som har vandrat in till Sverige. Men det är oklart hur det kan påverka vargförvaltningen.

Inavel även hos invandrade vargar

Det har nu inkommit preliminärsvaret på obduktionen på den 1a vargahanen som sköts i Bie den 14 november. Hanen var en helt frisk varg och var inte en årsunge. Jag inväntar slutsvaret + DNA svar. Han var då antagligen en av tikens bröder som gick med i flocken. Nu återstår att se om den som sköts igår var även han en bror. Dessa 3 syskon är konstaterade härstamma från Finland/ Ryssland enligt Louisa Häggström på LST.
> v2901-17 prel svar 1a varghanen i Bie skjuten den 14 nov 2017

21
> Ännu en varg skjuten
Även detta ska vara en normalfärgad hane som nu ska analyseras av Sveriges veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för bedömning av ålder och härstamning.
Skyddsjakten fortsätter nu i jakten på fler hybrider.

20
>Besked dröjer om misstänkt varghybrid
> Genetiskt viktig varg i Norrbotten
> ”Nya vargen viktig för den skandinaviska stammen”
DNA-prover visar att en varghane med finsk-ryskt ursprung finns öster om Arvidsjaur. Vargen är inte känd sedan tidigare.
Varghanen bär på gener som är viktiga för den skandinaviska vargstammen, förutsatt att den kommer att lyckas para sig inom den skandinaviska populationen, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

> Nytt beslut om skyddsjakt i Rackstadsreviret

Beslut om avslag Rackstadreviret varmland 2017-11-20(7278154)[1717]

Beslut om omprövning av beslut Rackstad Varmland 2017-11-20(7280592)[1720]

PULKomplettering skyddsjaktansökan varg Rackstadsreviret2017-11-13

>Vargar kan ha rekord i inavel
> Ecology & Evelution 

Den skandinaviska vargstammen kan vara en av världens mest inavlade djurarter. Hos många vargar visar arvsmassan till och med högre grad av inavel än den som brukar ses hos barn till föräldrar som är syskon.
FAKTA
Härstammar från fåtal invandrare
I Sverige fridlystes vargen 1966, men fridlysningen kom för sent för att kunna förhindra attden inhemska vargstamman dog ut.
Det dröjde till i början av 1980-talet innan någon vargkull föddes igen i Sverige. Föräldrarnavar ett vargpar från Finland, som bosatt sig i Värmland. Alla nu levande vargar i Sverigehärsstammar från detta och några få ytterligare vargar som också de invandrat österifrån.

Det är alltså sedan tidigare väl känt att det måste finnas en hög grad av inavel i dennuvarande vargstammen.
Det finns inga direkta släktband mellan dagens vargar och vargarna som under fleraårhundraden tidigare levde i Sverige och Norge.

19
Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Efter domarna: Befarar mer svårutredda jaktbrott

Anledningen är att fängelsestraffen i jakthärvan i Norrbotten nyligen inte nådde upp till de två år som krävs för att polisen ska få göra telefonavlyssningar

18
Två hundar angripna av varg under lördagsmorgonen
Finnstövare skadades svårt vid ett vargangrepp i värmländska Brattforsreviret tidigt på lördagsmorgonen. Den sjuåriga tiken bar skyddsväst vilket förmodligen räddade livet på hunden. Det var det andra vargangreppet i Värmland under lördagsmorgonen.

> Nytt hundangrepp av varg i Rackstadsreviret
Det är det 6e angreppet på hund i dett Värmlänska varg revir !  I ansökan söker man skyddsjakt på hela vargflocken. Läs hans motivering varför löshundsjakten ska prioriteras på sidan
> PDF Dokument.

17
Moderata politiker kräver ökad jakt på varg
Väsentligt fler vargar borde skjutas under vinterns vargjakt. Det hävdar de moderata riksdagsmännen Sten Bergheden och Lars Beckman som under måndagen deltar vid ett rovdjursmöte i Ljusdal.


16
> Ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i Ryssjöreviret
På tisdagen dödades en gråhund av varg inom Ryssjöreviret i Gästrikland. Nu ansöks om skyddsjakt på samtliga sex vargar i reviret

> Varg skjuten efter flera hundangrepp
En ung hanvarg sköts i samband med skyddsjakt i höjd med Humsjön i Mangskog, Arvika, Rackstadreviret under onsdagen. Det var en årsvalp i den flock som sedan förra vintern angripit och dödat fyra hundar i området.

15
>  Då inleds rättegången mot misstänkt vargskytt
Länsstyrelsen ansåg att det var ett klart paragraf 28-fall när en man sköt en varg i Sjundareviret i september 2015.
Men polis och åklagare gör en annan bedömning av vad som hände och åtal har därför väckts. Nu är rättegångsdagarna mot mannen fastställda

> Vargmötet: Tre ansökningar om skyddsjakt inne
Det var olika åsikter, frågor – och även en del oro på informationsmötet om Södertörnsvargen i Haninge på tisdagen. Rovdjursexperterna fick bland annat frågor om risken för att vargen, som varit ovanligt orädd för tätbebyggelsen, skulle angripa Haningebor.

Antal vargar i Sverige avgörs av olaglig jakt vilken ökar

14
> Första vargliknande djuret fällt i Södermanland
Det första djuret har fällts vid skyddsjakten efter varg samt hybrider mellan hund och varg i Södermanland.

Plusartikel. > Första vargen kan vara fälld
”Jägare hade en av de svarta vargarna i siktet i måndags kväll men valde att fälla den normalfärgade, helt i linje med länsstyrelsen beslut. Foto: Länsstyrelsen”
Beslut, skyddsjakt på hybrider.

13
DNA-analys: Vargen är okänd (+)artikel
Det visar den första DNA-analys som gjorts av vargens spillning.
– Det finns indikationer på att vargen är av östligt ursprung men det är inte helt klarlagt ännu och därför görs ytterligare en DNA-analys som vi väntar svar på längre fram i veckan, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Om vargen skulle vara av östligt ursprung anses den genetiskt mer värdefull än om den är av skandinaviskt ursprung. Vilket i sin tur påverkar länsstyrelsens hantering av den ansökan om skyddsjakt som samebyn Västra Kikkejaure gjorde förra veckan.
– Vi misstänkter starkt att vargen är på utvandring. Det finns inga tecken på något revirhävdande i den spårning som vi har gjort.
Alexander Winiger uppmanar allmänheten att vara uppmärksam och rapportera in observationer via Skandobs, en tjänst som finns på internet.
– Vi hade observationer av varg i Tornedalen och i Piteåtrakten i somras. Nu har det kommit snö och det är lättare att se spår. Vi är intresserade av om vargarna gått vidare eller om de är kvar.

”Det är snart två veckor sedan Östra Kikkejaures sameby såg första spåren av vad man snabbt konstaterade var en varg. Lika övertygade var inte länsstyrelsen, som ville vara helt säkra på sin sak innan de bekräftade uppgiften. DNA-prover togs på spillning, och resultaten bekräftar samebyns farhågor.
– Svaren visar att det är en varghanne, men det är en ny individ som inte finns i våra databaser sedan tidigare. Det går inte se från vilken population den kommer ifrån och vi hittar heller inga föräldrar som matchar. Utan att spekulera för mycket så är det av allt att döma en vandringsvarg, dessa brukar inte vara särskilt gamla – omkring 1,5 till 2 år gamla, säger Alexander Winiger som är rovdjurssamordnare på länsstyrelsen i Norrbotten.
Han berättar att man tagit ytterligare prover som förhoppningsvis ska visa vilket ursprung vargen har.
Senast i fredags fick Nyheter i Norr rapporter om att en ny ren ska ha blivit tagen av vargen, den här gången cirka tre kilometer från Martin Nilssons hus i Fjällbonäs.
– Här har det varit en kamp, säger han efter att ha besökt platsen och sett den med egna ögon.
Hur ser framtiden för vargen ut, tror du, Alexander Winiger?
– Det beror lite på hur den beter sig. Jag utgår ifrån att den vandrar vidare. Vad som talar för det är att det är en hanne, de söker tiksällskap och har inte så stor benägenhet att slå sig ned på en plats ensam.
Samebyn har ansökt om skyddjakt?
– Något sådant tas inte ställning till förrän vi vet vad det är för individ, de svaren väntas under veckan.”
>Läs mer: Sameby vill skjuta varg

Vargtiken skjuten på Licensjakten 2015 i Olsjöreviret, Dalarna

11
> Koppla era hundar- och låt vargarna leva
Jägarnas föråldrade metod måste upphöra !
Vi beklagar djupt att flera jakthundar har dödats men ansvaret ligger hos ägarna – inte hos vargarna. Skyddsjakt på vilda djur som försvarar sitt revir är helt orimligt, skriver medlemmar från Svenska rovdjursföreningen och Jaktkritikerna.

10
Utökat område för hybridjakten
Länsstyrelsen trappar nu upp skyddsjakten efter varg och hybrider. Genom att utöka området till att även omfatta delar av Vingåkers kommun blir drevet efter varg- och hundkorsningarna ännu större.

09
> 
Ja till skyddsjakt på en varg
Länsstyrelsen i Värmland säger ja till skyddsjakt på en varg i Rackstadreviret.
1Beslut om bifall med villkor(7209001)[1668] Rackenreviret skyddsjakt 20171109
Bilaga 1-218-8154-2017(7228420)[1669]Beslut kartaRackenreviret20171109

Insändare i VF av Marlen Fuglsang (Ej publicerad)
Skandal att vissa jägare vill skjuta av hela vargreviret Racken_20171107 av MF

> Är vargjakt lagligt? 
Insändare: Nu gnyr man, för att man bara får skjuta sex fridlysta vargar och överklagar länsstyrelsens beslut.

07
Vill ha bort varg i Arvidsjaur
I förra veckan hittade en renskötare spår efter varg strax öster om Arvidsjaur. Sedan dess har fler spår hittats nära gårdar i området. Nu vill samebyn ha skyddsjakt, skriver Sveriges Radio Sameradion.
Tjänsteanteckning 1[1662]Ö Kikkejaure Sameby
Tjänsteanteckning 2[1663]forts Ö Kikkejaure Sameby
Tjänsteanteckning[1660]Vä Kikkejaure Sameby

> Länsstyrelse förlänger skyddsjakt på varg 

Beslut 218-10802-2017[1670] 2 vargarDalarna 20171019
Webbdiarium
Den 19 oktober beslutade länsstyrelsen Dalarna om skyddsjakt efter två vargar inom samebyns åretrunt-marker. Jakttiden sträckte sig till den 5 november enligt det första skyddsjaktsbeslutet.

Trög skyddsjakt på varghybrider
Det har inte hänt ett dyft i skyddsjakten på flocken med varghybrider i Bie-området, norr om Katrineholm, sedan starten den 24 oktober.
– Men vi ser ingen anledning att tro att djuren har lämnat området, säger Johan Varenius, funktionschef för viltenheten på länsstyrelsen i Södermanland.
Inga utsända skyddsjägare
I brist på observationer och bilder på djuren som ska jagas har de jägare som utsetts av länsstyrelsen för den så kallade riktade skyddsjakten ännu inte sänts ut.

06
Vill fälla alla Racken-vargar
En jakthund och två andra hundar har på tio dagar dödats av varg i Västra Ämtervik i Värmland. Nu vill de berörda jaktlag och älgskötselområden ha skyddsjakt på varg i Rackenreviret, skriver SVT Nyheter Värmland.
> Länsstyrelsen bekräftar vargbesök i Tingsryd
> Beslutet om licensjakt på varg överklagas av Naturskyddsföreningen Dalarna

05
Fotsnara kan bli ett vapen vid vargjakt på barmark
Grimsö (JJ) Vargjakt på barmark är svårt och misslyckas ofta. Det skulle behövas alternativ till traditionell jakt, menar både länsstyrelsepersonal och forskare. – Fotsnara skulle vara bra verktyg, säger Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter.

> Tillåt inte jakt med pilbåge
Tillåten jakt med pil och båge är något som Svenska Jägareförbundet vill införa i Sverige. En i grunden primitiv jaktform. Jägareförbundet jobbar nu offensivt tillsammans med Svenska Bågjägareförbundet för att få Naturvårdsverket att godkänna bågjakt när föreskrifterna för jaktmedel ska ses över under nästa år.

Fem får dödade av varg nära Fagersta
I onsdags morse upptäcktes att fem får dödats av varg vid en gård nära Fagersta.
– Det var ägaren som upptäckte det när han skulle titta till fåren på morgonen, säger Fredrik Perols på länsstyrelsen i Dalarna, som varit på plats och undersökt spåren efter händelsen.

03
> Hundar angripna av varg
På tio dagar under älgjakten har en jakthund dödats och ytterligare två hundar har angripits av varg, uppger jaktlag kring Västra Ämtervik. Händelserna har fått Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet i Värmland, att agera. I en skrivelse till länsstyrelsen ansöker man nu om skyddsjakt på samtliga vargar i Rackenreviret.

02
> Frågor och svar om varg på Södertörn
Sedan i början av sommaren har en vargtik rört sig på Södertörn. Nedan svarar vi på vanliga frågor om vargen och rådande situation.
Var kommer vargen på Södertörn ifrån och när kom hon hit?
Vargen är en tik född 2016 i reviret Slettås 3 i Norge och är syskon med den hane som fälldes under skyddsjakt i Vallentuna kommun (området kring Riala) den 10 oktober 2017

Vill ha bort löshundar i vargjakten
Svenska Rovdjursföreningen vill ha bort löshundar i vargjakten. Föreningen kan möjligen tänka sig att en hund i taget används, om den inte springer så fort ”att vargen utsätts för onödig påfrestning”, skriver Rovdjursföreningen i sin överklagan av vargjakten.

Fyra organisationer överklagar vargjakten

>Rovdjursföreningen överklagar beslut om vargjakt

Beslut om jakt på varg har tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg. Alla beslut har nu överklagats av Svenska Rovdjursföreningen.

> Idag kom svar på en av de överklaganden som gjorts ang. skyddsjakten i Bie.
>  Overklagan skyddsjakt 218-6060-2017 Hybridvalpar

Svar Overklagan Skyddsjakt Bie 20171102

Beslut om skyddsjakt efter varg samt hybrider mellan varg och hund 2017

 

Oktober
————
31
>
Döda vargar – eller andra djur? ( +Artikel)
Kan detta vara resterna av två döda vargar, eller är det något annat djur? – Det går inte att utesluta att det är vargar, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Foto: Åsa Sundberg Publicerad 31 oktober 2017

När Trosabon Åsa Sundberg i fredags var ute och joggade i skogen i höjd med Furuholmsnäs utanför Trosa gjorde hon en makaber upptäckt. Två döda djur låg intill vägen. Och inte vilka djur som helst, menar hon.

– Först tänkte jag att det var vildsvin men det var det ju inte. Jag är 100 procent säker på att det är två vargar. De var jätteslaktade och låg nära vägen och inte alls långt in i skogen eller så, säger Åsa Sundberg.

Kadavren påminner för ett otränat öga onekligen en hel del om vargar. När SN kontaktar Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, blir även han osäker.

– Man kan inte konstatera på bilden att det är två vargar. I sådana fall handlar det om grovt jaktbrott, säger Mikael Fransson och konsulterar några kollegor.

Både får och räv nämns som tänkbara alternativ, utifrån den bild länsstyrelsen får se.

– De ser ganska små ut och kraniestrukturen liknar kanske mer något annat djur, även tandloben är lite märklig. Men det går inte att utesluta att det är vargar heller. Djuren är i ett så dåligt skick att det nästan är omöjligt att säga. Man skulle behöva samla in och skicka i väg dem för att analysera vad det är för djur, säger Mikael Fransson.

Det har rapporterats om flera vargobservationer i Sörmland i sommar, bland annat från Katrineholmstrakten. I maj rapporterade SN om en varg som attackerade ett lamm i Trosatrakten och skadesköts, troligen ytligt.

– Eftersom vi spårat den i ett halvt dygn, i väldigt många kilometer, närmare en mil, är det ett tecken på att den inte är hårt skadad. Det är så pass friskt att vi inte kommer ifatt det, sade Johan Varenius på länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Politiker oeniga om vargmöte i Haninge

Vill att alla vargar fälls vid Jangen 
På måndagen lämnade Jägareförbundet Värmland in en överklagan av länsstyrelsens vargjakts beslut till Förvaltningsrätten i Luleå. Av överklagan framgår att de sex vargar som länsstyrelsens medgett jakt på inte är tillräckligt för att minska koncentrationen av varg i länet. Förbundet vill därför att förvaltningsrätten beslutar om att utöka jakten till att omfatta ytterligare två revir, Glaskogen och Jangen. 

> Info om pågående vargprovsinsamling i Sverige 2017–2018:
Vi registrerar proverna i Rovbase så fort vi kan, men ibland kan det ta några dagar. Direktlänk till de registrerade proverna i Rovbase: http://rovbase.se/…. Länken uppdateras kontinuerligt. OBS! Här syns även andra typer av prover som tagits av förvaltningen under samma period.

Jämtland!
Handsölsdalens sameby lämnade in en skyddsjaktsansökan den 28 oktober, på en varg. Vargen befinner sig i deras renars vinterbetesmark Vemdalsfjäll – Älvros. Jag har skyddsjaktsansökan, tjänsteanteckningar, bilder mm, från lst.

Länsstyrelsen har sett vargspår från en enskild varg i samma område som de två vargarna som avlivades nyligen. Vargen jagade ren i söndags, Vemdalsfjället mellan Vemhån och Rätan. Renar flyttades dit i förra veckan och kvar fanns vissa strö renar i området. DNA prov är inskickade i söndags, blir klart i veckan och det är skickat som ett prioriterat prov.

Talat med tre olika på Jämtlands lst denna dag och en sa ordagrant: ”I söndags såg älgjägare vargen jaga ren, om de har lyckats ta den vet vi ju inte..”

Försvunna vargar norröver:
1. I somras fanns det en genetisk viktig varg i Norrbotten. Då det var barmark, gick det inte att spåra vart vargen tog vägen. Det kan vara den som nu röra sig i detta område. Ett spillningsprov gav ett bättre resultat. Rovbase id är:R5005378. DNA ID är D473990.

Analyserades först som ett enkelt prov som inte gav tillräckligt med information. Visade inte om det var från varg österifrån eller om vargen kom från tidigare invandrande varg. Kön okänt. Sekfrensanalys visade att inte var från en hund. Vargen kom heller inte från linjen från Nyskoga, som grundades av den tiken. Tivedentiken kom in senare, det kan inte utesluta komma från den linjen eller från Finsk-rysk ursprung.

2. I Piteå observerades en skandinavisk varg, i somras. Denna varg dräpte får, först trodde lst att det var en björn som varit framme. Men DNa analys från saliv, visade att det kom från en varg.
Vi får svar i veckan från DNA analysen, om vad det kan vara för vargindivid
/ M F

30
JRF överklagar vargjakten i fem län
Jägarnas Riksförbund (JRF) överklagar länsstyrelsernas beslut om licensjakt i fem län på sammanlagt 22 vargar. Totalt bör 166 vargar fällas i länen, enligt de överklaganden som gjorts av respektive JRF-distrikt i de berörda länen.

Se> SVR överklagar vargjakten

29
>
Jägarnas riksförbund vill skjuta 17 vargar – överklagar länsstyrelsens beslut
Jägarnas Riksförbund Gävleborg vill skjuta 17 vargar under licensjakten nästa år.
Därför har Jägarnas Riksförbund nu överklagat länsstyrelsens beslut som innebär att två vargar får skjutas.

28
EU–direktiv ändras: Kan underlätta vargförvaltningen?
Europaparlamentets miljöutskott, ENVI, vill ha en mer flexibel användning av naturvårdsdirektiven. Bland annat vill ENVI se en uppdatering av bilagorna i Art- och habitatdirektivet.
Det kan på sikt komma att underlätta för till exempel den svenska vargförvaltningen.

27
Vargjakten överklagas
Jägarnas Riksförbund överklagar nu beslutet om licensjakt på varg och vill få skjuta 63 istället för sex vargar.
Kjell Emilsson är ordförande för Jägarnas riksförbund i Värmland och han menar att man valt att överklaga för att man tycker att tilldelningen är för liten.
– Sex vargar i tilldelning är ingenting här i Värmland när vi har så mycket varg och problem, säger Kjell Emilsson.

Södertörnsvargen låter sig inte skrämmas 
Skrämselförsöken har inte haft någon effekt på den så kallade Södertörnsvargen. Men någon skyddsjakt på vargen är inte aktuell i dagsläget.

25
Överklagar vargjakten i Örebro län
Örebro (JJ) Endast två vargar får skjutas i vinterns vargjakt i Örebro län. Det överklagas nu av Svenska Jägareförbundet, som vill ha beslut på att reviret töms.

24
Flera vargar kan dödas när hybrider skjuts
Länsstyrelsen ger klartecken för skyddsjakt på hybridvargarna. Men att skilja ut hybriderna från vanliga vargar kan bli svårt. Därför har det bestämts att alla vargar i området ska skjutas i omgångar till dess att hybriderna är undanröjda.

> Dna-analysen bekräftar att rätt varg sköts 
Den medicinska undersökningen av vargen som sköts i Rialaområdet för två veckor sedan, är nu klar. Resultatet visar att dna-proverna från den skjutna varghanen överrensstämmer med spillning som hittats öster om E18 i Vallentuna.

Beslutet: Varghybriderna ska skjutas
Skyddsjakten skall pågå från den 25/10 till den 28/2 2018, eller tills annat beslutas!

En av valparna. Den mörka färgen var en del i att Länsstyrelsen fattade misstankar om att det kunde röra sig om hybrider. FOTO: LÄNSSTYRELSEN

 

PDF>> Beslut om skyddsjakt efter varg samt hybrider mellan varg och hund 2017

> Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt för att värna den svenska vargstammen
Idag, den 24 oktober, fattade Länsstyrelsen i Södermanlands län beslut om skyddsjakt efter varg och hybrider mellan varg och hund inom ett avgränsat jaktområde i Katrineholms och Eskilstuna kommuner. Beslutet om skyddsjakt fattas för att skydda den svenska vargstammen från genetisk inblandning av tamhund

> Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt
Emil Stolpe Nordin efterlyser att grupper med specialistjägare inrättas, antingen regionalt eller nationellt.
– Man kan tänka sig att gruppen helt enkelt reser till platsen, flyttar in i samhället och stannar tills problemet är löst, säger Emil Stolpe Nordin till SVT.
Han vill även att snaror och fällor ska få användas.

23
> Nu utreds skyddsjakt på Stockholmsvargen
Alexandra Anstrell, ordförande i moderaterna i Haninge, har fått länsstyrelsen att utreda skyddsjakt på vargen söder om Stockholm.

20
> Skyddsjakt på två vargar i Dalarna
Länsstyrelsen har beviljat en skyddsjaktansökan på varg från Idre nya sameby. Det blir nu skyddsjakt på två vargar norr om Foskros, Dalarna.

18
> Hybridvargarna klassas som vilt under jaktlagen

17
Bievalparna avlivas för artskyddets skull

16
> Omfattningen inte klar vid jakt på hybriderna i Bie

13
> Valparna i Bie konstaterade hybrider
Länsstyrelsen i Södermanlands län har hittat hybridvalpar mellan varg och hund, det har nu bekräftats genom DNA-analys. Det är det första fallet i Sverige.

>Hybridvalpar har upptäckts. Naturvårdsverket
Om det behövs har Naturvårdsverket möjlighet att bevilja dispenser när det gäller jaktmedel

> Valpar i Katrineholm är blandning mellan varg och hund

12
> Två vargar angrep hund – vargtik skjuten i Gördalen.
Det var i Gördalen som, två vargar attackerade en hund. Den ena vargen, en tik sköts direkt på P28 !
11
> Ännu en varg skjuten efter att ha attackerat hund
Det är den tredje vargen som attackerat en hund i länet sedan i måndags. Vargen sköts direkt och det tillämpades P28 !
Under tisdagen sköts en varg öster om Vika i Falu kommun efter att den attackerat en hund. Också tidigare under veckan, i måndags, blev en jakthund attackerad av en varg vid Bastberget i Gagnefs kommun.

Nytt beslut om skrämselåtgärder

Motivering; I sitt beslut motiverar sig länsstyrelsen så här:
”De händelser som har rapporterats i området vittnar om en varg som följer efter människa/människor med kopplad hund på ett mycket närgånget sätt. Vargen har befunnit sig ett fåtal meter från människorna och motvilligt låtit sig skrämmas från platsen.”

Skrämselåtgärderna får genomföras inom markerat område, men inte i Tyresta nationalpark. Karta: Länsstyrelsen

10
> En av Riala-vargarna fälld – skyddsjakten avslutas
Vid kvart i tre på tisdagseftermiddagen gick Länsstyrelsen ut med beskedet: ett jaktlag som utförde skyddsjakt i området kring Riala har fällt en varg i Vallentuna kommun.

>Varg skjuten efter att ha attackerat hund under älgjakt. 

Strax efter klockan 10.00 på tisdagen sköts en varg i samband med ett angrepp på en hund i området Hosjö i Falun, detta enligt uppgifter från polisen. Vargen sköts på P28 !

Varg kan ha körts på i Brottby

09
> Här filmas Södertörnsvargen mitt i Brandbergen 
Nytt filmat vargmöte i Haninge – men också en första konstaterad dödlig attack på en katt.

08
>Skyddsjakt efter Kolsvavargen går ut

06
> Aktivister och jägare i kamp om varg
Beslutet om skyddsjakt togs efter rapporter om en varg som kommit så nära en treåring som sju meter.

> Vem är rädd för vargen? 
En medborgares tankar om vår utrotningshotade varg och skyddsjakten på vargen i Stockholm.

05
Operation ”Gummiskott” har inletts mot vargen
Länsstyrelsen har inlett försöket med att skjuta gummikulor mot Södertörnsvargen. Men utan att lyckas. ”Man har inte hittat vargen när man varit ute”, säger Christer Berggren, viltvårdare i Haninge kommun.

04
Här är den första bilden på vargvalparna
Länsstyrelsen i Södermanland fick förra året tillstånd att använda så kallade viltkameror vid inventering av stora rovdjur. Syftet med inventeringen är att skapa en så bra bild som möjligt av rovdjurspopulationerna i länet. Kamerorna sattes upp på platser där länsstyrelsen fått in tips på att det kunde finnas rovdjur eller tidigare förekomst av lodjur. I slutet på sommaren fångades alltså två vargvalpar på bild på en av dessa platser, norr om Katrineholm. Just dessa kameror sattes upp för att fånga eventuella lodjur på bild.

03
> Webbradion: Vill ha jakt på minst två vargrevir
Intervjuv av Mikael Moilanen
Minst två hela revir borde tas bort, säger Emil Stolpe Nordin i Jaktjournalens webbradio.

Vargen behövs för att naturen ska må bra
Den biologiska mångfalden är livsnödvändig för att människan skall överleva på lång sikt. Allting hänger ihop och försvinner en art faller ofta fler ifrån. En sund vargstam hjälper till att hålla övriga viltstammar sunda. Ekoturismen kan utvecklas. Alltfler människor koncentreras till städerna och därför torde efterfrågan på vildmarksupplevelser öka. Detta skapar arbetstillfällen. Vargen finns också för sin egen skull. Den är ”skapad” av evolutionen utan hänsyn taget till människan.
En skygg vargstam i sin naturliga miljö utgör knappast något hot mot människan och faktum är att ingen människa har skadats eller dödats av varg i det vilda i Sverige sedan 1800-talet.
-” Martin Persson”

02
> Inga gummikulor avlossade trots närkontakt med vargen
Beslutet att störa och skrämma den närgångna vargen söder om Stockholm har än så länge misslyckats, trots närkontakt med vargen.
Den pågående skyddsjakten norr om Stockholm har även den varit resultatlös under helgen. Inga nya incidenter har rapporterats.

>Vargparet sköts från helikopter den 30 september


Två vargar avlivade 

>Beslut-om-skyddsjakt-efter-varg-i-Handolsdalens-och-Tassasens-samebyar

>Stockholmsvargar födda i norskt problemrevir
Norr om Stockholm, i det gamla Rialareviret, pågår skyddsjakt efter att sju får och tre sällskapshundar dödats av varg. I området finns en hanvarg från det kontroverisella Slettåsreviret i Norge.
-”Båda individerna i föräldraparet är försedda med GPS-sändare och positionerna från senaste veckan visar att de båda är kvar i Slettåsreviret.2
Säger Veronica Sahlén seniorrådgiver, viltseksjonen Miljødirektoratet”

SEPTEMBER
27
Spillning från 401 olika vargar hittades

25
Skyddsjakt på Vallentunavarg överklagad
beslut-skyddsjakt-varg-20-se-2017 Riala

Skyddsjakten efter en varg i Rialaområdet förlängs
Beslut om förlängning av skyddsjakt samt villkor(6986482) 

Hemlighetsmakeri kring vargjakten: ”Har försökt störa tidigare”

22
>
 Genetiskt viktig varghona i Tiveden har fått valpar

21
Så kommer vargjakten gå till: har två specialtränade hundar

17
>Vargen i Tyrestaområdet

14
> Miljödirektören: ”Vi vill kunna fatta ett beslut som håller”
> Kan bli skyddsjakt på Rialavargen

I dagsläget har två skyddsjaktsansökningar inkommit till länsstyrelsen, som båda berör vargen som attackerat sällskapsdjur och får i Riala, norr om Stockholm.”
Sverige är isolerat i sin vargfientlighet: Vargen ökar stort i Tyskland och Rumänien förbjuder all jakt
by > Chris Ceder

11
DNA-prov tas på den skjutna vargen – få rapporter om varg i Västernorrland i år. (+sida)
”-Med hjälp av DNA-prov ska länsstyrelsen nu försöka ta reda på om den skjutna vargen väster om Ramvik och i närheten av Viksjö kan vara ”Habborn-vargen”. En varg som i vintras vistades en del norr om Viksjö.
– Vi har sedan tidigare träff på samma hanne som i vintras vistades i trakterna av Habborn norr om Viksjö. Det kan vara den vargen men det återstår ju att se, säger rovdjurshandläggare Lars Wiklund.

Han är själv ute på älgjakt nu och ärendet handläggs även via polisen, som kallades till platsen sedan vargen skjutits i helgen samband med ett angrepp på en hund.

Detta enligt paragraf 28, som säger att du har rätt att skydda tamdjur och sällskapsdjur vid ett pågående angrepp.
Läs mer: Så många rovdjur finns i länet ( 2016)

Att det handlar om ”Habborn-vargen” är nog inte så särskilt långsökt att tro. Så sent som 25 augusti fick länsstyrelsen DNA-svar på spillning från den vargen i Habborn, mellan Kramfors och Härnösand.
Det visade sig att då vara samma varg som under den gångna vintern bland annat besökt Paljaka i Graninge och Bergeforsen i Medelpad. Kanske också samma varg som i vintras tros ha passerat genom Bollstabruk.
Vargarna kan röra sig flera mil på ett dygn.

I Ånge där man brukar kunna hitta ett vargrevir har spår av varg setts i vinter, men inte något säkert revir.
I övrigt berättar länsstyrelsen att det saknas bekräftade vargrapporter från i år.

Någon miniminivå för varg finns inte uppsatt regionalt och enligt förvaltningsplan är det tänkbart med någon vargföryngring i länet.
Men bara om det sker i de södra delarna, utanför renskötselområdet och delat med Gävleborgs län. ”-

> Sköt varg som hotade jakthund – utredningen läggs ned av åklagare
I lördags sköts en varg under älgjakten när den hotade en jägares hund i närheten av Viksjö i Härnösands kommun. 
Utredningen har nu lagts ner av miljöåklagaren Christer B Jarlås.
Nya uppgifter om Vallentunavargen: ”Någonting lockar den att stanna här”
> Stockholmsvargen – det här har hänt
Natursidan.se

09
Varg sköts väster om Ramvik
En varg sköts på lördagsmorgonen väster om Ramvik i Ångermanland. Vargen attackerade en hund i samband med älgjakt.
– Händelsen utreds av polis och kommer att överlämnas till miljöåklagare, berättar Peder Jonsson.

07
Ingen skyddsjakt på genetiskt viktig varg
Länsstyrelsen i Norrbottens län säger nej till en skyddsjaktansökan på varg från Liehittäjä sameby. Enligt länsstyrelsen finns inga dokumenterade skador av vargen – som dessutom är så kallat genetiskt viktig.
Det blir ingen skyddsjakt på vargen
 Mia Olausson, naturvårdschef på länsstyrelsen, gått ut med att skyddsjakt inte är aktuellt i nuläget. 
> Jakt på varg överklagas av Jaktkritikerna

06
> Så fattas beslut om vinterns vargjakt
I slutet av september kommer länsstyrelserna i Mellansverige fatta beslut om vinterns licensjakt på varg.
Försiktig tilldelning, ett höjt golv för vargstammen och fokus på att inte jaga så kallat genetiskt viktiga vargar.
Det är tre hörnstenar som Naturvårdsverket trycker på i sin vägledning till länsstyrelsernas kommande beslut om licensjakt på varg.
I slutet av september kommer länsstyrelserna i Mellansverige fatta beslut om vinterns licensjakt på varg.

Vill ha omedelbar jakt på invandrad varg
Norrbotten (JJ) Samebyarna norr om Haparanda vill ha omedelbar skyddsjakt på den invandrade varg som befinner sig i renskötselområdet.
Note; Denna varghane är en genetiskt viktig varg som är den enda i Sverige för tillfället.
/Admin

03
>Tre får rivna av varg i Tyresta by 

AUGUSTI
30
Nu åtalas mannen som sköt vargtiken i Sjundareviret – misstänks för grovt jaktbrott
Vargtiken sköts den 29 september 2015. Länsstyrelsen såg till en början inget anmärkningsvärt med händelsen, utan accepterade skyttens förklaring – han sköt efter att vargen hade blivit aggressiv mot en lös hund och inte låtit sig skrämmas iväg. Ett sådant agerande är tillåtet enligt en paragraf i jaktförordningen.

26
JRF begär jakt på 166 vargar
Citat-”
För att få ner stammen till riksdagsbeslutet om 270 vargar får JRF-förslaget om licensjakt i varglänen följande fördelning:
Dalarna: 35 vargar.
Gävleborg : 17 vargar.
Värmland: 63 vargar.
Stockholm: noll vargar.
Uppsala: noll vargar.
Örebro: 21 vargar.
Västmanland: 30 vargar.
Västra Götaland: noll vargar.
Totalt: jakt på 166 vargar.?
Slut citat”-

25
På fredagen beslutade länsstyrelsen att förlänga beslutet om skyddsjakt på en närgången varg i Kolsva och Solmyra.

 > BeslutskyddsjaktKolsvaVarg20170825

23
Vargangrepp söder om Sunne
Vargen har inte ätit av tackan, däremot har en räv varit framme och ätit.

22
> Varg nosade på gräsklippare
En varg fotograferades när den nosade på en robotgräsklippare på lördagsmorgonen. I drygt tre timmar gick sedan två vargar ogenerat omkring och besökte samtliga 15 gårdstomter i området.
Vargparet uppges vara orädda för människor.

16
Ansökan om tillstånd till skyddsjakt på varg. 

Kolsvavargen inte skjuten – nu är skyddsjakten över

10
Kolsva-vargen har synts till på nytt
Under torsdagsmorgonen fick Länsstyrelsen in flera rapporter om att den närgångna varg, som har dödat husdjur i Kolsva, på nytt har synts till i området.

07
> Inga spår efter Kolsva-vargen

04
Misslyckat eftersök på påkörd varg

01
”Vargen syns överallt, hela tiden”

<Bakåt