REVIR 

Licensjakt Varg 2018

Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat om licensjakt efter 2 vargar inom reviret Nyskogen. Syftet med att besluta om licensjakt i Gävleborgs län är att begränsa de negativa socioekonomiska konsekvenserna och underlätta tamdjurshållning för att därigenom skapa förutsättningar för en hållbar vargförvaltning, förbättra möjligheten för samexistens och på detta sätt bevara vargstammens gynnsamma bevarandestatus. Jakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2018 eller till dess att Länsstyrelsen avlyser jakten.

Licensjakten omfattar totalt 22 individer och länsstyrelserna anser detta vara av begränsad mängd och ett rimligt uttag i förhållande till vargpopulationens storlek och tillväxt. De berörda länen i mellersta rovdjursförvaltningsområdet har efter samråd enats om jaktuttag per län enligt följande:

  • Värmland – 6 vargar
  • Örebro – 2 vargar
  • Dalarna – 6 vargar
  • Gävleborg – 2 vargar
  • Västmanland – 6 vargar

beslutomlicensjakteftervarg2018

Följ jakten på sidan > Licensjakt Varg 2018

Vargreviren i Gävleborgs län vintern 2016/2017

Resultat från varginventeringen 2016–2017. Källa: Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Björnås. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Djurskog 3 (tidigare revirmarkerande hane i Lingbo) och en tik (F1) från Prästskogen-reviret.

Prästskogen 3. Delas med Jämtland och Västernorrland (0,3). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Julussa 9 och en tik från Djurskog 3.

Sjösveden 2. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Korsån 4 och en tik från Björnås 2.

Ryssjön. Inom Gävleborg (1,0). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Björnås 2 och en tik från Sandsjön 3.

Korså 4. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Kynna (F1) och en tik från Björnås.

Kukkumäki. Delas med Dalarna (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Björnås 2 och en tik från Tandsjön.

Krokvattnet. Delas med Jämtland (0,5). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Vimyren 1 och en tik från Draggen.

Blyberget (reviret bortskjutet vid licensjakt i januari 2017). Inom Gävleborg (1,0). Familjegrupp med föryngring 2016. Föräldraparet utgörs av en hane från Tandsjön och en tik från Sjösveden.

Revirmarkerande par

Nyskogen. Inom Gävleborg (1,0). Revirmarkerande par. Hanen är född i Korså 5 och tiken i Sandsjön 3.

Hålnan. Delas med Dalarna (0,5). Revirmarkerande par. Hanen är född i Björnås 2. Tiken är okänd.

Övriga stationära vargar

Tönsen. Ensam stationär vag – en tik av okänt ursprung.

Ulvasen. Ensam stationär vag – en hane född i Aamäck.

Björnmyran. Ensam stationär vag – en tik född i Vimyren 1.

Hällbo. Ensam stationär vag – en tik född i Lingbo 1

 

_____________________________________________________________

Sjösveden;

Jakten på Ockelbovargen fortsätter. Polisen beslutade i lördags om förlängning till 23 september.
Polisen Hans-Olof Sundström har beslutat att jakten på den oskygga vargen, som rör sig i bebyggelsen strax utanför centrala Ockelbo, får fortsätta. ”Den är fortfarande väldigt närgången”, konstaterar Sundström
Arbetarbladet 20120917

Se karta på skyddsområdet

Varghanen från Galvenreviret återfunnen
Efter DNA-analyser från vargspillning kan Grimsö forskningsstation och Viltskadecenter dra slutsatsen att den genetiskt värdefulla ryska varghanen från Galvenreviret i Gävleborg finns i ett nytt område norr om det gamla reviret. DNA-analysen av den spillning som Länsstyrelsen Gävleborg samlat in visar att varghanen tillsammans med en norsk tik revirmarkerat ett område norr om det tidigare Galvenreviret.

LST 2020525

På körd varg i Gävle

E4a Vargen rapporterades först som påkört rådjur…
GD.se 20120304

Ja till vargvalpar i Ockelbo
GD har tidigare skrivit att markägare och jakträttsinnehavare först måste ge sitt tillstånd innan vargvalpar kan placeras ut i ett visst revir.
Bergvik Skog flaggar nu för ett ja till valpar i det så kallade Sjösvedenreviret som sträcker sig från Hälsingland till Åmot nordväst om Ockelbo
GD 20120302

Åtal väntar för Fansenvargens död
Imorgon tisdag väcks sannolikt åtal mot de två män som misstänkte ha dödat en varg på sjön Fansen i södra Hälsingland, det uppger poliskällor för P4 Gävleborg
Radio/Gävleborg 20120220

Vargfritt GävleborgGävleborgs län ska vara helt fritt från vargar. Det föreslår nu styrelsen för lokalavdelningen av Jägarnas riksförbund i Voxnadalen. Motionen kom upp vid Woxnadals-avdelningens årsmöte
HelaHälsingland 20120210

Skrälldalenvargarna borta
På länsstyrelsen i Gävleborg misstänker att Skrälldalenreviret upplösts. – Vi har spårat av området där reviret låg men hittar inga tecken på att de är kvar, säger naturbevakare Hans Nordin
Jakt & jägare 20120209

Landshövdingen agerar om vargflytt blir aktuell

Ockelbo/Hofors Naturvårdsverket förbereder för en flytt av vargvalpar till Gävleborg, trots att viltförvaltningsdelegationens förutsättningar för att säga ja till en inplantering av varg inte infrias. – Om Naturvårdsverket fattar ett beslut att flytta varg till vårt län kommer jag med kraft framföra att våra villkor inte uppfylls, säger Barbro Holmberg, landshövding och ordförande i viltförvaltningsdelegationen
Arbetarbladet 20120209
 

Belut om skyddsjakt på varg, Ockelbo. 20120917