Vad skiljer människans bästa vän hunden från det stora, fruktade rovdjuret vargen?

Genom att leva dygnet runt med djuren försöker forskare ta reda på hur domesticeringen har påverkat hunden.

– Det är unikt att vi har ett levande original till en art. Det är en ideal situation att vi kan jämföra originalet vargen med den domesticerade varianten hunden, säger Christina Hansen, doktorand vid Stockholms universitets zoologiska institution.

Under närmare sju månader har en valpkull med slädhundar och en syskonskara av vargvalpar levt på forskningsstationen Tovetorp utanför Nyköping. Under de första tre och en halv månaderna umgicks forskarna dygnet runt med djuren.

– Det gäller att behandla hundarna och vargarna likadant, då kan man faktiskt våga säga att de skillnader man ser beror på hur hunden och vargen är, säger Hans Temrin, docent i etologi.

Forskarna är främst intresserade av det sociala spelet inom djurgrupperna. Hur agerar de när människor lämnar sammanhanget? Är det skillnader i det sociala beteendet mellan hundar och vargar? Även om det är långt kvar innan forskarna kan presentera några resultat har de gjort iakttagelser.

————————

Korsningar mellan hund och varg påstås ha trängt ut den äkta gråvargen i Finland, Sverige och Norge under de senaste åren.

Uppgiften levereras av en falang finländska naturvetare som är starkt kritisk till den officiella Vilt- och fiskeriforskningen i Finland och dess syn på varg.

Enligt den officiella vargforskningen i Finland finns det bara någon enstaka varghybrid i vårt vargbestånd.

Massvis med material om varghybriderna cirkulerar på webben. Kaj Granlund har sammanställt ett gediget kompendium vid namn ”Från gråvarg till hybrid” som beskriver hur man ser skillnad på en äkta gråvarg och en korsning mellan hund och varg.

Framför allt känns den äkta vargen igen på sin långa kropp, sitt lågburna huvud och en bitkraft som vida överstiger hundens. Därför kan man enligt denna falang enkelt göra skillnad på en varg och en hybrid genom att titta på kraniets utrymme för käkmuskulaturen.

>>>Läs mer här på vasabladet

Av: Kenneth Myntti