Plus Artikel. PROVLÄS TILL 11:27
Misstänkt hade förbjudet gift hemma – åklagaren: ”Ämnet används för att döda rovdjur”
Artikel 8 av 8
Jakthärvan i Västmanland

50-åringen som är på fri fot hade gift hemma. En tidigare sekretessbelagd handling avslöjar misstankarna mot honom. Åklagaren menar även att 50-åringen, som är hemmahörande i Norberg, lagt ut giftet i naturen.

ANNONS
Vargarna i varghägnet på Kolmården. 
Foto: Anders Wiklund/TT
I måndags hävde Västmanlands tingsrätt åklagarens beslut att anhålla en 50-årig Norbergsbo i sin frånvaro. Beslutet överklagades redan samma dag till Svea hovrätt av åklagaren som menar att 50-åringen kan fri fot förstöra utredningen.

Åklagaren skriver i sitt överklagande av tingsrättens beslut att 50-åringen från Norberg befinner sig någonstans i Europa och att man enligt åklagaren på goda grunder kan misstänka att 50-åringen håller sig undan för att ”på fri fot kunna undanröja bevis eller på annat sätt försvåra sakens utredning exempelvis genom att kontakta personer som ska höras.”

Men det tycks finnas bevis mot 50-åringen som redan är säkrade.

Så här skriver kammaråklagare Lars Magnusson som leder utredningen, där fyra personer, bland andra företagsledaren Karl Hedin från Dalarna, sitter häktade sedan i tisdags om 50-åringen: ”… i sin bostad innehaft flera hundra gram av det i de är sammanhangen giftiga ämnet Karbofuran.”

Åklagaren fortsätter i överklagandet till Svea hovrätt:

”Ämnet används för att döda rovdjur, exempelvis varg. Det finns inget legalt användningsområde för ämnet. Innehavet av detta ämne utgör i sig förberedelse till grovt jaktbrott.”

50-åringen misstänks även för att ha lagt ut giftet i naturen. Något åklagaren betecknar som förgöring, grovt brott. Detta eftersom giftet enligt åklagaren är så potent.

Maxstraffet för ett grovt brott gällande förgöring är sex års fängelse.

Åklagaren hävdar även att det framgår av utredningen att 50-åringen hjälpt till med att ”undanskaffa en illegalt skjuten varg”. Något åklagaren menar är att se som grovt jakthäleri.

Arkivbild på varg fotograferad i Sjundareviret i juni 2018. Foto: Andris Fågelviskare
Arkivbild på varg fotograferad i Sjundareviret i juni 2018. Foto: Andris Fågelviskare
Kammaråklagare Lars Magnusson menar vidare att 50-åringen deltagit i en illegal vargjakt där man använt sig av lapptyg för att styra vargar mot passkyttar.

Åklagaren skriver att det är ett grovt jaktbrott som ska anses fullbordat eftersom man påbörjat jakt i syfte att döda varg.

Uppgifter har enligt åklagaren kommit till polisen via en ”initierad person” som han anser är en trovärdig källa. Uppgifterna ska ha lämnats i samband med att personen blivit förhörd av polisen.

Åklagaren vill att Svea hovrätt ska häkta 50-åringen i sin frånvaro för att det är av ”avgörande vikt” för att kunna bedriva utredningen, som är omfattande med flera gärningsmän.

Detta för att kunna förhöra ett stort antal personer i kretsen runt 50-åringen som kan tänkas lämna information.

Åklagaren konstaterar att utredningar som dessa vanligen är ”till sitt slag vanligtvis svårutredda då brotten äger rum i områden och i en krets av personer som är svåröverblickbar och med en tystnadskultur i gruppen som gör att det är svårt att klara upp och svårt att arbeta i.”

Advokat Mats Hogfeldt efter häktningsförhandlingen mot en 50-årig man som misstänks för flera jaktbrott. 50-åringen, som begärdes häktad i sin frånvaro, blev inte häktad och anhållningsbeslutet mot honom hävdes av rätten
Advokat Mats Hogfeldt efter häktningsförhandlingen mot en 50-årig man som misstänks för flera jaktbrott. 50-åringen, som begärdes häktad i sin frånvaro, blev inte häktad och anhållningsbeslutet mot honom hävdes av rätten
Bild: Tony Persson
Vi söker 50-åringens advokat, Mats Hogfeldt som innan häktningsförhandlingen i måndags inte haft någon kontakt med sin klient.

Hogfeldt sa dock i måndags att han inte tyckte att det var förvånande att 50-åringen inte häktades samt att åklagarens anhållningsbeslut hävdes av rätten.

Om hovrätten beslutar att 50-åringen ska häktas i sin utevaro kommer åklagaren så snart som möjligt att efterlysa mannen internationellt för att få honom gripen och transporterad tillbaka till Sverige.

Tony Persson
tony.perssonmittmedia.se

Länk till >dt.se