Miljöåklagare Christer B Jarlås lägger ned förundersökningen om misstänkt grovt jaktbrott mot den jägare i 30-årsåldern som i samband med grävlingjakt utanför Järvsö i Hälsingland sköt en björn i nödvärn.

– Det finns inget som pekar på att det inte skulle ha handlat om en uppenbar nödvärnssituation, säger Lars Fredin, polisens utredare och jaktbrottssamordnare i Gävleborgs län.
När jägaren upptäckte björnen i en grantätning sköt han först ett varningsskott. Detta hjälpte inte och han tvingades därför skjuta björnen på nära håll när den rusade rakt emot honom.

Ståndskall i skymningen
Det var den 19 augusti, alltså två dagar innan licensjakten på björn drog i gång, som den 30-årige jägaren släppte sin gråhundstik på ett grävlingsspår i Rödmyra utanför Järvsö. Hunden tog sig snabbt an spåret och försvann ut över ett hygge. En stund senare hörde jägaren de första skallen. Då hade det redan börjat skymma. 
Ståndskallet stod i princip stilla och i pannlampans sken smög sig jägaren fram emot den grantätning där gråhundstiken stod och skällde på den förmodade grävlingen.

Läs mer

Det är ju en viss skillnad på Grävling och Björn så man kan undra om ett vapen i denna mans händer är så bra !
/Admin