Tre lamm dödades av varg i Bro i Storvik under natten mot söndagen. Vargen fångades sedan på film bara några hundra meter därifrån.

Fyra bagglamm har gått och betat vid fäboden i Bro i Storvik. När ägaren Anders Wikholm tillsammans med sonen Roland Wikholm skulle titta till dem i söndags kom ett ensamt emot dem och skrek.

– Vi trodde först att han tappat bort de andra. Men sen hittade vi det första döda lammet bara en bit bort och förstod att något allvarligare hänt, berättar Anders Wikholm.

Jägare tillkallades och utspridda i hagen hittade man sedan de andra två lammen. Alla hade fått struparna avslitna med stor kraft.

En besiktningsman från länsstyrelsen kunde konstatera att en varg varit framme.

– En flicka i närheten som har hästar berättade att hon sett varg på åkern en bit bort och jaktledaren Marita Friman ringde och sa att hon sett varg vid Sarvtjärn bara ett par kilometer härifrån så det är väl troligt att det var samma som var här, säger Anders Wikholm.

– Det ska tydligen vara en stor rackare.

Här fångas vargen på film morgonen efter attacken. Se tv nedan.

Anders Wikholm berättar att vargen verkar ha tagit ett lamm i taget och sedan släpat iväg med dem till olika ställen i hagen.

Och på måndagsmorgonen verkar vargen ha tänkt att den skulle komma tillbaka och ta det fjärde lammet. Den blev då filmad av Anders Wiklund som bor i närheten.

– Klockan var väl sex ungefär och jag såg vargen ungefär 200 meter från där de tre lammen blivit rivna. Det är väl inte helt ovanligt att vargar kommer tillbaka när de lärt sig var det finns mat, säger Anders Wiklund.

Men något lamm fanns inte kvar i hagen, Anders Wikholm hade redan kört det till slakt.

Man har ju sett att det strukit runt varg här förut men då har den ju låtit lammen vara så då har det ju gått att tolerera den. Nu känner jag lite annorlunda, säger Anders Wikholm.

Även Anders Wiklund som filmade vargen har drabbats av rovdjursangrepp. I fjol blev fyra av hans får dödade av varg.

– Det är ett gissel för oss som har tamdjur som får och jakthundar som blir attackerade. Jag tror inte att det går att förstå om man inte är drabbad. Det kostar både tid och pengar att försöka skydda sina djur

I år har Naturvårdsverket stoppat vargjakten, något som är synd tycker Anders Wiklund.

– Visst går det att ansöka om skyddsjakt men det är så rigorösa regler kring det att det är svårt att skjuta någon varg då, säger han” > Plus Artikel

(Bilden har inget att göra med artikeln)