Från västra Sörmland har det under sommaren och hösten rapporterats in flera vargobservationer, bland annat i Julitatrakten. Dock är det än så länge inte bekräftat att det verkligen rör sig om varg. Förra hösten jagades hybrider utanför Katrineholm. Då rörde det sig om hybrider mellan varg och hund. Skyddsjakten avslutades i våras eftersom länsstyrelsen konstaterade att inget tydde på att någon hybrid längre var i livet.

Fast nu kommer nya rapporter om vargobservationer norr om Katrineholm. Enligt länsstyrelsen har observationer rapporterats mellan Katrineholm och Äsköping. Det finns även rapporter om varg mellan Malmköping och Eskilstuna.

Ingen av sommarens och höstens iakttagelser i Katrineholmstrakten har bekräftats som varg, förklarar Lovisa Häggström vid länsstyrelsen i Nyköping. När det finns snö används denna för att säkra spår. Om inte det finns är det säkring av spillning och bilder från viltkameror som gäller.

Dock vet man att vargen etablerat sig i andra delar av Sörmland, i Ärlareviret utanför Eskilstuna och Sjundareviret utanför Gnesta.

> Läs mer