Den misstänkta vargen som i förra veckan upptäcktes i södra Norrbotten har under helgen flyttat sig ner till Västerbotten. Där ska vargen också ska ha setts och hittills rivit 11 renar.

Det var i förra veckan som Mauskaure sameby i södra Norrbotten skickade in en skyddsjaktsansökan till Länsstyrelsen i Norrbotten, då man misstänkte att man fått in en varg bland renarna. 

– Det var dåliga spårningsförhållanden men vi kunde se tillsammans med länsstyrelsens personal på fältet att det det mest troligen rörde sig om en varg, säger Mauskaure samebys ordförande Peter Larsson.

Den misstänkta varg individen hade hunnit riva renar och länsstyrelsen tog då ett nytt prov från bettet på kadavret där vargen bitit. Ett prov som använts i stor grad bland rivna får. 

– Det var en ny metod att ta prov på, man topsar på kadavret. Men tyvärr var det provet vi tog inte nog bra. Så det har inte gått att fastställa om det rör sig om varg och om den är genetisk viktig, säger Anna Danell rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten. 

>Läs mer