”Våga vägra varg.” ”Skjut, gräv, tig.” ”Svensk natur är härlig – utan inplanterad varg.” Sveriges Natur begav sig ut i jakt på rovdjurshatet – och hittade politiskt missnöje, en konspirationsteori och en myndighet som instruerar sina anställda att mörka den illegala jaktens omfattning.

Jaktbrottshärvan som under hösten rullades upp i Norrbotten har kallats Sveriges största. Fem män åtalades för att ha dödat fyra björnar, tre lodjur och en järv under tortyrliknande former. I Luleå tingsrätt visades en film som en av gärningsmännen spelat in. Ett lodjur som snarats och hissats upp i ett träd kämpar för sitt liv.

Brutaliteten skapade rubriker. Men härvan illustrerade också svårigheten att bestraffa illegal jakt. Utredningen var stor, dyr och bevisningen vilade tungt på telefonavlyssning.

– Jaktbrott sker i skogen och det finns inga målsägande. Utredningarna bygger på att vi får använda hemliga tvångsmedel, annars kommer vi aldrig åt det. Det råder en stark tystnadskultur runt den här typen av brott, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

En fråga som delvis drunknade i uppståndelsen kring rättegången var motivet. Varför dödades rovdjuren? Och varför så utstuderat grymma jaktmetoder?

Ingen av de dömda männen vill låta sig intervjuas.

– Vi får inte gehör från myndigheterna, säger en av dem kort innan han avböjer.

> Läs mer