Jakthelgen med killgänget startade bra med ett fällt vildsvin
Men efter bara några timmar skiftar bilden – när en 63-årig man börjar skjuta mot de flyende jägarna efter ett bråk.

”Jag springer för mitt liv och han efter och skjuter”.

En till synes lyckad jaktdag i Östergötland i september i år avslutas med att en 52-årig jägare får en gevärskolv uppkörd i munnen. Med fingret på avtryckaren står den tio år äldre vännen och jaktkollegan, som tidigare under kvällen varit inblandad i ett bråk med mannen.

Ett mindre bråk
Allting börjar med ett mindre tjafs när låset till en av bilarna hakar upp sig.

Den 52-åriga mannen, som jobbar som mekaniker, lyckas inte ta sig in i bilen – vilket får 63-åringen att irriterat utbrista gliringar om hans yrkeskompetens.

Munhuggandet utvecklas till ett fullskaligt slagsmål mellan de båda männen som känt varandra i fem år, där knytnävsslag utdelas till höger och vänster.

När natten väl sänkt sig över sällskapet har 52-åringen hunnit få två tänder utslagna mot en älgstudsare, och jagats i väg ut i skogen tillsammans med två andra jägare på plats.

Samtidigt som skotten viner mellan träden.

Geväret i munnen
I den förundersökning som Aftonbladet tagit del av framträder ett förvirrat händelseförlopp där den misstänkte 63-åringen berusad på Jägermeister och starköl tömmer sitt magasin ut i mörkret efter sina flyende vänner – efter att först ha bränt av ett skott inne i själva jaktstugan.

Han står nu åtalad för mordförsök, något han nekar till.

Mannen påstår att han inte minns vad som hänt, att de slag han mottagit i kombination med alkoholen gjort allting svart. Skottet i stugan avlossade han i självförsvar för att värja sig mot jägarvännen, menar han.

Men bland de tre andra männen låter det annorlunda:

”Jag får ju panik själv, jag får ju liksom bössan emot mig så här i ansiktet”, uppger den 52-åriga mannen i förhör med polisen – som sliter sig undan samtidigt som ett skott brinner av.

”Han skjuter!”
Han lyckas fly från den misstänkte mannen och tar sikte mot skogen, där situationen snabbt går över styr.

”Jag skriker han skjuter, han skjuter!”, säger han vilket får hans två vänner att reagera och ta skydd även de.

Efter en stund av panikartad flykt tystnar skotten och en av männen lyckas få kontakt med larmcentralen klockan 01.10.

”Vi sitter och gömmer oss i skogen”, säger han i det förvirrade samtalet med SOS.

I förhör senare med polisen beskriver 52-åringen hur de sprungit för livet, bort från den misstänkte jägaren:

”Det enda jag kommer ihåg det är bara att det går av ett skott och jag springer som en idiot, jag springer för mitt liv och han efter och skjuter”, säger mannen, som kände hur kulorna susade förbi nära honom.

Hittar mannen gråtandes
Efter ett tag vågar sig en av männen tillbaka till stugan, där den kraftigt berusade 63-åringen sitter och gråter.

Han tror att han skjutit ihjäl 52-åringen, och uppger att han vill ringa polisen och ange sig själv.

”Jag måste ange mig själv, jag måste ange mig själv, jag har dödat —, jag har skjutit ihjäl —”, uppges den misstänkte ha sagt enligt den jägare som var först på plats.

När polisen väl anländer till stugan följer mannen med frivilligt – men vill i efterhand inte erkänna jägarkompisarnas version:

”Jag kommer inte längre hur jag än har försökt och ältat den här frågan i huvudet tusen gånger och försökt och komma ihåg. Det går inte, det är stopp”, menar han.

Källa: Aftonbladet.se