Finland

Vargar ska absolut få finnas, men inte i centrum av kommuner eller städer tillsammans med oss människor. Jag kommer att skicka detta brev även till presidenten, för min rektor har sagt att han lyssnar på barn.

Jag heter Liam Strand, är 11 år och bor i Oravais i Vörå kommun. 

Här har vi senaste tiden haft mycket problem med vargar. Vi har minst en varg som har börjat bo i centrum av Oravais och som ibland ses flera gånger om dagen. 

Häromdagen sågs den på en åker strax bredvid vårt hus. Det var mitt på ljusa dagen, när många småbarn cyklar och går hem från skolan. En stund senare såg ett barn den också på Stenlandet, mitt i ett bostadsområde. 

Ändå kom polisen inte och sköt den. Varför skyddar polisen oss inte? Jag trodde det var polisens jobb. 

Räcker det inte att vargen har dödat husdjur och farmrävar? Ska vi låta den döda ett barn också? Tänk om det i stället var en människa som smög omkring i vår kommun, med ett dödligt vapen, både dag och natt. Då hade säkert polisen tagit bort den personen. Inte bara sjasat iväg den en bit.

> Läs mer