En stor björn har hittats död i trakterna av Granåsen i sydöstra delarna av Dorotea kommun. Polisen misstänker att det rör sig om ett jaktbrott eftersom både huvud och fötter avlägsnats från kroppen.

Därför är polisen tveksam till att andra djur ligger bakom lemlästningen av björnen.

Björnen hittades av en skotarmaskinförare i mitten av förra veckan. När han gick på sitt pass i onsdags morse upptäckte han mängder av rävspår som ledde fram till kadavret.

– Jag tog gripen och lyfte upp djuret som då var helt översnöat. Jag blev väldigt förvånad över att se en död björnkropp. Det händer att man hittar döda älgar och ren, men jag har aldrig hört talas om att någon i vårt lag hittat en död björn, säger Mikael Henriksson.

Den döda björnen som vägde ett par hundra kilo har forslats vidare till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Polisen har också rubricerat ärendet som jaktbrott. Eftersom det kan röra sig om tjuvjakt på björn anses brottet som grovt. Anledningen till att polisen misstänker jaktbrott i dagsläget är att björnen var fullvuxen och att bara huvudet och fötterna fattades på kroppen som i övrigt var helt intakt.

– SVA kommer nu att undersöka hur huvudet avlägsnats. Där ser man om det sågats loss eller om det finns spår efter tänder, säger Steve Eriksson, närpolischef i Vilhelmina.

Källa: Vk.se (Personerna på bilden har inget samband med artikeln)