Ännu en hundattack mot en fårbesättning har ägt rum.
Denna gång i Raskarum. Sex får dödades under natten mot tisdagen. Länsstyrelsen rovdjursexperter är så gott som övertygade om att det är en hund som rivit fåren.

Fyra får hittades döda i tisdags morse och två fick avlivas direkt eftersom de var svårt sargade.

– Nu börjar det bli mycket i det här området, säger Krister Henriksson, Jägarförbundets rovdjursexpert och länsstyrelsens besiktningsman vid rovdjursskador. Hundägare måste se efter sina hundar bättre. Häromdagen kunde Allehanda berätta att 40 får rivits av hund på heden vid Ravlunda. Där hittades 20 får döda och 20 hade så svåra skador att de fick avlivas. Fåren hade dödats under flera dagar.

Krister Henriksson tror dock inte att det är samma hund eller hundar som förflyttat sig en mil från Ravlunda till Sankt Olof.

– Nej, i Sankt Olof var det en större hund som gett sig på fåren. Betten tyder på det.

Enligt Krister Henriksson tyder betten också på att det är en hund som dödat fåren och inte en varg. Den här gången har rovdjursexperterna kunnat säkra spår på platsen.

– Vi har mätt tassavtryck på 9×7,5 centimeter. Det är rätt stort men lite litet för en varg. Men det måste ju också vara en rätt stor hund som klarar att döda får på 35 kilo.

Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Nils Carlsson, är inte förvånad över att det är hundar som slagit till och dödat nästan 50 får på Österlen.

– Det är vanligare än man tror med hundangrepp. Bara i oktober har det varit sex hundangrepp i Skåne. Han tror att vargattacken i Skurup har gjort att fler hundattacker har kommit upp till ytan och att det finns ett mörkertal.

– När djurägare upptäcker döda får tror man att det är vargen efter händelsen i Skurup och ringer till oss. När en hund dödar får brukar djurägaren försöka få tag på hundägaren och förmå denne att ersätta de dödade fåren. När det är varg så ersätter staten.

Rekordet när det gäller får som dödats av hund i Skåne innehas av en Rhodesian ridgeback som hade ihjäl 25 djur vid ett tillfälle.

Ägaren till fåren i Raskarum, Berth Johansson som driver smedja Volund, är förstås bedrövad och tycker det är mycket tråkigt.

– Det hade varit mer naturligt om det hade varit en varg, säger han.

När Berth Johansson tittade ut på tisdagsmorgonen såg han att fåren brutit sig ut ur hagen och stod och tryckte bakom smedjan intill boningshuset. När han räknade in dem fattades det flera.

– Precis då kom grannen springande och berättade att det låg ett dött får utanför hans fönster. Bredvid stod ett får och blödde kraftigt. Det fick vi avliva direkt.

Han fruktar att flera får kan komma att avlivas.

– Det är svårt avgöra hur illa de har blivit bitna, säger Berth Johansson.

Polisen har tidigare fått in anmälningar om lösspringande hundar i det aktuella området. Och jägare har varit irriterade på de lösa hundarna.

– Efter den första september har det inträffat ett par gånger, berättar Claes Ekman vid polisen i Simrishamn. Polisen tar gärna emot tips eller iakttagelser som kan ha samband med attackerna mot fåren i Sankt Olof och på Ravlundafältet.

Enligt Nils Carlsson på länsstyrelsen behövs det inte så mycket förrän aldrig så snälla hundar kan döda får. – Det kanske börjar som en lek, med att hunden nafsar fåren i benen. Instinkten finns hos de flesta hundar. Han tror att hundar med dålig tillsyn och som rivit får gärna upprepar sitt beteende om möjlighet ges.

Källa: Ystadsallehanda.se