Ett 70-tal personer kom på informationsträffen i Björnlunda om vargreviret mellan Södertälje och Gnesta. Vargtiken väntas få valpar till våren.

Det var fullsatt till sista stittplats på torsdagens vargmöte i Björnlunda som LRF i Gnesta anordnade. På plats fanns både representanter från LRF, tjänstemän från Länsstyrelserna i Sörmland och Stockholm, vargexperter och framför allt – många får och boskapsägare i Sörmland.

Fårbönder oroas av vargreviren.

Mötet inleddes av vargforskaren Jens Frank som höll ett föredrag om vargens beteende, utbredning i landet och vad man ska tänka på som tamdjursägare. Forskning, som Jens Frank själv hänvisar till, visar att rovdjursangrepp på får är 800 gånger mer sannolika än angrepp på nöt.

– Därför går så mycket mer stöd till fårägare än till nötägare för att få bidrag till stängsling, säger Jens Frank

Tar vargar vildsvin?, frågar en besökare.

– Vi vet inte så mycket om det, men de kan absolut dräpa vildsvin och äta dem. Men ett vargpar kommer inte kunna hålla vildsvinsstammen i schack, säger Jens Frank.

Ska vargarna märkas?, frågar en annan

– Vi är beroende av mycket snö och stora öppna marker för att kunna spåra och märka vargarna. Men uppstår tillfälle under vintern så kommer vi se om det är möjligt.