Med största sannolikhet är det en hund som attackerat fåren på Haväng.
Varken varg eller lodjur skulle uppföra sig så.

– Vilda djur vet hur de ska bita för att döda. En hund har ingen läromästare och betten blir mer oprecisa, säger Krister Henriksson är länsstyrelsens besiktningsman för rovdjurstagen tamboskap.

Han har tittat på alla de döda djuren på Haväng och blir allt mer övertygad om att det är en hund som härjat på heden.

– Ett lodjur biter exakt på strupen och fäller aldrig mer än ett eller två djur. En varg kan döda många djur, men biter kraftfullare än vad djuret som härjat på Haväng gjort. Jag är till 90 procent säker på att det är en hund.

Han har besiktigat viltdödade tamdjur i 20 år och har sett många dödade får.

– De allra flesta är dödade av hundar. Fåren i Skurup som vi tror dödades av en varg hade helt andra skador. De var bitna både i halsen och över ryggen. Det har vi aldrig sett en hund göra.

Vad kan det då vara för hund?
– Alla hundar har jaktinstinkt, men det krävs en viss storlek för att hunden ska orka döda ett får. Det skulle kunna vara en kamphund. Det har hänt att kämphundsägare tränat sina djur på får.

Men det kan också vara en helt annan hundras.

– Rekordet har en hund som dödade 37 får. Det var en vorsteh. Och i Osby hade vi för några år sedan en rhodesian ridgeback som dödade 25 får.

DNA prover är tagna. Dessa skulle kunna visa om det är en varg eller en hund som dödat djuren. Om det är en hund skulle DNA-provet kunna binda en viss hund till attackerna.

– Hittar man hunden är dess ägare ersättningsskyldig för allt. Och det är inte småpengar det handlar om. Vi tänker bevaka vad som händer på Haväng. Om det nu är en hund borde man förr eller senare hitta syndaren.

Källa: Ystadsallehanda.se