Varghanen i Juvbergetreviret dog en naturlig död. Miljöåklagare Lars Magnusson har under dagen avskrivit alla misstankar om grovt jaktbrott och avslutat förundersökningen, då vargen troligtvis dog efter att den blivit sparkad av en älg.

Den 26 november hittades hanen i Juvbergetreviret död norr om Sysslebäck i Värmland. Att vargen återfanns berodde främst på att den ingick i det så kallade Grenseviltprojektet och hade en sändare runt halsen.

Som Svensk Jakt kunde berätta under onsdagen ingick varghanen som en av totalt åtta sändarförsedda vargar i projektet. Tiken i Juvberget har också ett halsband med sändare.

Hittade kroppen

När vargen dog i slutet av november startade den så kallade mortalitetssändaren, och en naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland letade rätt på kroppen.

Vargkroppen skickades till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala för obduktion. Samtidigt inledde miljöåklagare Lars Magnusson en förundersökning om grovt illegalt jaktbrott.

Under torsdagen tog miljöåklagaren beslutet att lägga ner utredningen.

– Vargen har röntgats och obducerats. Den har skador orsakade av yttre våld i bröstkorgen och huvudet. Veterinärerna bedömer att den har blivit sparkad av en älg, säger Christina Hallin, presskommunikatör vid polisen Bergslagen.

Det finns inga tecken på skottskador, inga kulor eller fragment av kulor och inga frakturer. 

Läs mer

  > Vi inväntar obduktionsprotokollet från SVA