Kammaråklagare Åse Schoultz meddelar nu att misstankarna om illegal vargjakt i Hälsingland har förstärkts tack vare nya analyssvar. Hennes förhoppning är att kunna väcka åtal före jul.

Det misstänkta grova jaktbrottet ska ha inträffat i februari 2017, då blodspår från varg upptäcktes på en sjöis mellan Bollnäs och Ljusdal. Sex personer häktades, förhördes och släpptes under våren 2017 på fri fot eftersom de inte ansågs kunna försvåra utredningen.
Någon vargkropp som styrker misstankarna om grovt jaktbrott har aldrig hittats. Däremot menar kammaråklagare Åse Schoultz att spår efter människor och snöskoter visar att vargen har förföljts.

Har stått still
Redan i juli förra året omfattade utredningen över tusen sidor. Men sedan dess har den stått still i väntan på en sammanfattning och analys av bland annat telefonavlyssning, beslagtagna mobiler, gps-data och datorer.
Både Åse Schoultz och advokat Sven Severin, som försvarar en av de misstänkta, har varit kritiska till polisens långa handläggningstid. Men nu meddelar åklagaren att misstankarna har växt sig starkare mot de sex misstänkta under den långa utredningens gång.

>Läs mer