Retorik ?
Hur ska man förstå retoriken med vargpolitiken? Uppe i norr finns nu den sk vargtiken Susi genetisk viktig, en hane har slagit följe med henne och ett revir har med all sannolikhet bildats. Nu förfasar sig renägande samer över kommande tider. Redan nu har man skrivit till Naturvårdsverket och begärt att vargarna ska bort, inga vargar i renbetesland. Tiken har redan flyttats tre gånger men envist dragit sig mot renbetesmarker. Hennes första följeslagare blev skjuten.

I söder skjöts den genetiskt viktiga vargtiken Kynna. För där fanns fårägare som inte iddes stängsla ordentligt eller var det en alltför handfallen länsstyrelse? I vilket fall följde hela världen denna stackars ungtiken som råkade ta av dukat bord. I mellansverige ligger vargbältet, där kämpar jägarna med att på alla vis få ner antalet vargar, ja i princip är väl många involverade. Orsak: löshundsjakten och konkurrens om klövvilytet. Antalet vargar ska minskas till 180 enligt Lena Ek. Hon stöder sig på att vargvalpar ska utplaceras för att förbättra genetiken. Vargen är inavlad. Det betyder i princip att 200 vargar ska skjutas?

Vet vi att inplantering av valpar kommer att lyckas? Omvärlden följer noga det en gång kallade landet som stod för en naturälskande nation. Vad ska de tro? Jägarorganisationerna har ett starkt fäste i riksdagen, så starkt att de även har en skjutbana i källaren på riksdagshuset. Men även bland jägare finns en hierarki. Vissa tycks vara sig bättre än andra. Vissa startar en eftersöksbojkott just för att man planerade att sätta ut genetiskt viktiga vargar söder om vargbältet. DET gick ju inte an. Samma uppmanare säger så här om jägarkåren:

Citat: Många av dagens så kallade jägare frågar mest efter hur mycket som skjuts. Man vill komma åt viltet så snabbt som möjligt. Har man inte skjutit något en jaktdag anses denna totalt misslyckad. Tyvärr kan man även se en hel del avarter växa fram hos tjänstemännen vid de stora skogsbolagen. En del av dem ägnar sig mest åt att sko sig själva och sina närstående – med hjälp av företagets resurser. Om en elit tycker detta varför ser man inte över utbildningen innan man delar ut jägarexamen? Likt dramaqueens lägger jakthundsägare ut sorgliga bilder ut på nätet när varg dödat hund, men inte ens ett enda litet foto av vildsvinsskadade och dödade hundar har hittills setts i jakttidningarna, åtminstone inte lika frekvent.

Ändå sker det mer olyckor i samband med vildsvinsjakt. Även polishundar som gjort eftersök har drabbats av arga vildsvin. Vargvänner och varghatare, är starkt polariserade grupper. Somliga hotar med ord och gör massmedial uppståndelse av pajkastning. Fenomenet facebook ger många möjlighet att med självsäker svansföring kasta skit och hot omkring sig utan att egentligen se den andra i ögonen. Men till fördel kan man säga om värnare att de knappast går ut och kör sönder en varg eller på annat sätt eliminerar djur och skär bort radiohalsband och får kroppar att mystiskt försvinna.

Källa: WAS